Αξιοθέατα

Ομορφιά άγρια και ανυπότακτη

Οι πύργοι της Μάνης

Οι επιβλητικοί πύργοι της Μάνης αντιστέκονται στο πέρασμα του χρόνου

Οι πύργοι,οι ψιλόλιγνοι αυτοί γίγαντες που στέκουν αγέρωχοι και αγναντεύουν επιβλητικά την μεγαλοπρέπεια της Μάνης στο πέρασμα των χρόνων.Είναι τα κτίσματα αυτά που αποτελούν την πιο διαχρονική και απόλυτη έκφραση της Μανιάτικης παράδοσης και της αμυντικής αρχιτεκτονικής της περιοχής .

Στην Πελοπόννησο, η Μάνη της ιστορίας και της πέτρας θα σας γοητεύσει.

Με τη λιτή και απέριττη ομορφιά τους, οι επιβλητικοί πύργοι της Μάνης αντιστέκονται στο πέρασμα του χρόνου και προσφέρουν ένα γοητευτικό ταξίδι στο παρελθόν, στις εποχές που χρησιμοποιούνταν για να ελέγχουν και να απωθούν τους επίδοξους κατακτητές.

Πόρτο Κάγιο

Το Πόρτο Κάγιο ήταν ένα ονομαστό κρησφύγετο πειρατών. Ωστόσο, το όνομά του το πήρε από τα νέφη των ορτυκιών που έρχονται και σταθμεύουν στο πέρασμά τους προς τα νότια. Ήταν ο φημισμένος ορτυκότοπος της Μάνης και βασικός προμηθευτής των Γάλλων. Μη λησμονήσετε να επισκεφτείτε τον εντυπωσιακό υπήνεμο κόλπο και το ονομαστό του κάστρου.

Ακρωτήριο Ταίναρο

Ο δρόμος τελειώνει στο Ακρωτήριο Ταίναρο. Η αιχμηρή απόληξη της λακωνικής γης λογχίζει τη Μεσόγειο και «χάνεται» στα βάθη της. Στο νοτιότερο άκρο της Μάνης ο ονομαστός φάρος του Ταινάρου, ένα από τα πιο ξεχωριστά αξιοθέατα ολόκληρης της Πελοποννήσου, αγναντεύει τα πλοία να περνούν. Λίγο πριν στο Πόρτο Στέρνες, τα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα έφτιαξαν το εκκλησάκι των Ασωμάτων.

Μανιάτικος πύργος

Έμβλημα της Μάνης. Επόπτης του τόπου. Σε ολόκληρη την Ελλάδα, μόνο εδώ θα αντικρίσετε ένα θέαμα τόσο επιβλητικό. Ένας στιβαρός πέτρινος όγκος, που υψώνεται βίαια στην κατακόρυφο γης και ουρανού. Το ύψος του ευθέως ανάλογο της αμυντικής του ισχύoς, αλλά και της υπεροχής και της κοινωνικής θέσης του γένους στο οποίο ανήκει. Η κατασκευή του, υπαγορευόμενη από το σκεπτικό της μάχης.

Σπήλαια Διρού

Χαρακτηρίζεται ως το ωραιότερο λιμναίο σπήλαιο του κόσμου. Εξερευνήθηκε πρώτη φορά το 1950 από το ζεύγος σπηλαιολόγων Πετρόχειλου. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό χώρο κυμαίνεται από 16-20ο C και στο νερό 12ο C. Το μήκος της τουριστικής διαδρομής είναι 1.200 μέτρα λιμναία και 300 μέτρα χερσαία, ενώ η διάρκεια επίσκεψης είναι 20' -25' λεπτά με την βάρκα και άλλα 5'-10' με τα πόδια.

Νεολιθικό Μουσείο

Το σπήλαιο εντοπίστηκε το 1958 από το ζεύγος των σπηλαιολόγων Γιάννη και Αννα Πετροχείλου. Η αρχαιολογική αξία του σπηλαίου έγινε αντιληπτή από την αρχή. Το σπήλαιο Αλεπότρυπα κατοικείται τουλάχιστον από την αρχή της ΝΝ (5300 π.Χ.), όπως προκύπτει από τα ανασκαφικά δεδομένα και τις ραδιοχρονολογήσεις των στρωματολογικών επιχώσεων.

Εκκλησίες

Ο επισκέπτης της Μάνης εντυπωσιάζεται από την πληθώρα των βυζαντινών ναών, που οικοδομήθηκαν ανάμεσα στον 5 ο και 14 ο αιώνα μ.χ.. Οι περισσότεροι είναι αγιογραφημένοι και στην τοιχοδομία τους παρατηρούμε εντοιχισμένα μάρμαρα ή μαρμάρινες κολώνες , από αρχαιοελληνικούς ναούς. Η ύπαρξη αυτών των ειρηνευτικών καλλιτεχνημάτων αποτελεί αντίθεση με την παρουσία των πολεμόπυργων.