Μάνη

Γνωριμία με τον τόπο μας

Μάνη

Η Μάνη είναι ιστορική περιοχή της Πελοποννήσου που εκτείνεται στη χερσόνησο του Ταϋγέτου.

Το Ακρολίθι βρίσκεται στην Μάνη, ένα τόπο για όλες τις εποχές, «φορτωμένο» με ιστορία και αξιοθέατα....Η Μάνη είναι από τις πλέον παραδοδιακές περιοχές της Ελλαδας με 800 πύργους και πυργόσπιτα, περισσότερες από 1000 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες , 8 κάστρα, 98 από τους 118 παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου και περισσότερα από 100 σπήλαια, με γνωστότερα τα παγκοσμίου φήμης και φυσικής ομορφιάς Σπήλαια Δυρού. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της, είναι τα πυργόσπιτά της. Στην ουσία, είναι τετράγωνοι μικροί πύργοι με στενά ορθογώνια παράθυρα, ίσα-ίσα να χωράει η κάννη του τουφεκιού. Ομως, λέγονται και πυργόσπιτα γιατί οι οικογένειες έμεναν εκεί μέσα. Λόγω της μεγάλης εναλλαγής βιότοπων χαρακτηρίζεται ως <<βοτανικός παράδεισος>>, αφού ευδοκιμούν τουλάχιστον 1000 είδη φυτών και περισσότερα από 120 Ελληνικά ενδημικά φυτά, από τα οποία τα 32 είναι τοπικά ενδημικά, δηλαδή μοναδικά στον κόσμο.

Βοτανικός παράδεισος

Η Μάνη λόγω της μεγάλης εναλλαγής βιότοπων χαρακτηρίζεται ως <<βοτανικός παράδεισος>>, αφού ευδοκιμούν τουλάχιστον 1000 είδη φυτών και περισσότερα από 120 Ελληνικά ενδημικά φυτά, από τα οποία τα 32 είναι τοπικά ενδημικά, δηλαδή μοναδικά στον κόσμο.

Πόρτο Κάγιο

Γραφικός όρμος, 46 χλμ από το Οίτυλο, όπου το βουνό συναντά τη θάλασσα. Εκεί ναυλοχούσε ο Λάμπρος Κατσώνης, ναύαρχος του ρωσικού στόλου, στη προεπαναστατική περίοδο.

Κάστρο Κέλεφας

Δυτικά του χωριού Κελεφά και σε αποστασταση 2 χλμ. απο το ξενοδοχείο μας βρίσκεται το κάστρο της Κελεφάς. Ο Όμηρος είχε ήδη επισημάνει τη στρατηγική θέση του τόπου. Το κάστρο κτίστηκε το 1670 από τον Μεγάλο Βεζίρη Αχμέτ Κιουπρουλή με στόχο να ελέγχει και η υπονομεύει τις μανιάτικες δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια της Βενετοκρατίας, το κάστρο τελειοποιήθηκε, αποτελώντας ένα από τα ισχυρότερα κάστρα της περιοχής.Η κατασκευή του κάστρου ήταν απλή κι εκτεινόταν σε δεκατρία στρέμματα. Διέθετε τέσσερις πύργους κι έναν ημικυκλικό προμαχώνα στα ανατολικά.

Μονή Δεκούλου

Η Ιστορική Μονή Δεκούλου αποτελεί ένα στολίδι της Μάνης. Το 1770 στο χώρο της Μονής υπογράφηκε η ιστορική συνθήκη μεταξύ των Μανιατών και του Ορλώφ, για την εκκίνηση της επανάσταση από την Νότια Ελλάδα, γνωστή ώς Ορλωφικά. Η τοποθεσία της Μονής είναι εντυπωσιακή και από άποψη θέας και από άποψη φυσικής κρυψώνας. Βρίσκεται ανάμεσα στο Κάστρο της Κελεφάς με τις εντυπωσιακές σπηλιές που βρίσκονται κάτω από αυτό το ιστορικό κάστρο και την απέραντη θάλασσα που απλώνεται στις περιοχές Καραβοστάσι, Τσίπα και Λιμένι.

Η γύρω περιοχή

Έχοντας ως αφετηρία σας το ξενοδοχείο μας επισκεφτείτε ενδιαφέρουσες κοντινές περιοχές.

Μάνη | Akrolithi Boutique Hotel & Suites | Οίτυλος, Μάνη

Οίτυλο

Tο γραφικό χωριό Οίτυλο,σε απόσταση 1 χλμ.από το ξενοδοχείο, με τα καλοδιατηρημένα λιθόχτιστα σπίτια, τα πλακόστρωτα δρομάκια και τις παλιές εκκλησίες του, μια από τις εννέα πόλεις των αχαιών, κατά τον Όμηρο,που προσέφερε πλοία στον Τρωικό πόλεμο. Το χωριό προσφέρεται για ήσυχους περιπάτους. Eπίνειο του Οιτύλου είναι το Καραβοστάσι, παραλιακός οικισμός με λιμανάκι για βάρκες και καΐκια. Κατά μήκος της παραλιακής ζώνης της περιοχής, , απλώνεται το Νέο Οίτυλο, γραφικός παραθεριστικός οικισμός με ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και ήσυχους περιπάτους.
Μάνη | Akrolithi Boutique Hotel & Suites | Οίτυλος, Μάνη

Αρεόπολη

12 χλμ από το Οίτυλο βρίσκεται η Αρεόπολη, ιστορική έδρα του νέου δήμου Ανατολικής Μάνης. Μια βόλτα στα πλακόστρωτα καλντερίμια της με τα πέτρινα σπίτια, τους πύργους & τις παλιές εκκλησίες, με σημαντικότερη την Εκκλησία των Ταξιαρχών, θα σας συναρπάσει. Από εκεί ξεκίνησε στις 17 Μαρτίου η Επανάσταση του 1821, 8 ημέρες πριν την επίσημη έναρξή της. Αξίζει κανείς να επισκεφτεί το Πολεμικό Μουσείο της Αρεόπολης & να κάνει ιππασία στην ιππική λέσχη που διαθέτει.
Μάνη | Akrolithi Boutique Hotel & Suites | Οίτυλος, Μάνη

Λιμένι

Ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο λιμανάκι, 7 μόλις χλμ από το Οίτυλο, με την άγρια ομορφιά του βραχώδους τοπίου και των καταγάλανων νερών να σε συνεπαίρνει. Εκεί δεσπόζει αγέρωχος και επιβλητικός ο πύργος των Μαυρομιχαλαίων. Μια από τις παλαιότερες και ισχυρότερες οικογένειες της Μάνης,που πρωτοστάτησε στην Επανάσταση του 1821.